Това заяви британският премиер в изявление на „Даунинг стрийт” 10

Британският премиер Борис Джонсън ще подаде оставка, но ще продължи да изпълнява задълженията си до назначаването на нов лидер. Това каза той в изявление на „Даунинг стрийт” 10 в четвъртък. 

„Ясно е, че сега волята на парламентарната Консервативна партия е да има нов лидер и следователно - нов министър-председател”, подчерта той. И допълни, че думите му не достигат, за да опиеш колко тъжен се чувства от факта, че се отказва от „най-хубавата работа на света".


​Джонсън завърши изявлението си с думите, че докато не бъде намерен негов заместник, ще се работи в интерес на обществото. А към бъдещия си наследник се обърна с думите: „Ще окажа цялата подкрепа, на която съм способен".

Премиерът в оставка благодари на цялото британско общество за „огромната привилегия", която са му дали.

 

Въпреки днешното изявление на Джонсън, все по-голям брой членове на собствената му партия настояват той също да подаде оставка като премиер. Появиха се заплахи, че в близките дни ще бъде внесено в парламента искане за вот на недоверие срещу премиера. Лейбъристката опозиция също настоява за незабавна оставка. 

“Той трябва да си иде изцяло. Не е уместно да се е вкопчил във властта няколко месеца. Той внесе лъжи, измами и хаос в държавата”, посочва Кеър Страмър, лидер на Лейбъристката партия.

Сега Консервативната партия трябва да избере наследник на Борис Джонсън, който през септември ще получи мандат за съставяне на ново правителство. 

 

 

Редица имена вече се спрягат за наследник на Борис Джонсън. Сред тях са бившите министри на финансите и на здравеопазването Риши Сунак и Саджид Джавид, които първи подадоха оставки, но също и външният министър Лиз Тръс, която продължава да е част от правителството на Джонсън. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.