Учениците получиха награда за смелата си постъпка

Четири деца спасиха от пожар карловско село. Учениците опитали да спрат огнената стихия преди да обхване близката гора.  Огънят настъпвал към първите къщи в село Каравелово. За своята доблестната постъпка и проявената смелост децата получиха признание.

„Беше много страшно! Пламъците бяха огромни!”, споделя едно от децата.

Докато играели, Александър, Димитър, Илиян и Денислав забелязали огън и огромни кълба дим в края на селото. Без грам колебание 11-годишният Александър първи се затичал към мястото на пожара, който тръгнал от купчина с почистена суха трева

„Огънят беше обхванал доста от поляната и дървета. Гореше суха трева. Даже се бяха запалили и бали горе на поляната. Горе-долу до тук стигаше огънят. и беше тръгнал към гората, много навътре към гората”, разказва Алексанър Костов на 11 години.

Без да губят време децата изтичали до най-близката къща и взели лопати, с които започнали да гасят пламналите треви, в опит да спрат огъня..

„Гасихме с крака, вода… с каквото можехме. Ние много бързо трябваше да вземем вода от съседните къщи. Да наливаме и да се връщаме. Над 10 туби, но огънят беше много силен”, споделя Димитър Георгиев.

Въпреки усилията на децата, пламъците заплашително доближили близката гора и първите къщи в селото. Това изплашило момчетата.

„Пламъците бяха доста високи и като видяхме, че няма да можем да ги изгасим, решихме да се обадим на 112”, твърди Александър.

Две от децата изтичали към центъра на селото, за да посрещнат противопожарния автомобил. За минути пожарът бил  потушен.

„Имаше риск и към къщите, а същото така и към гората… можеше да изгорят доста къщи”, категорична е Славка Червенкова, кмет на с. Каравелово.

Заради смелата си постъпка, четиримата ученици, които прекарват ваканцията си на село,  бяха наградени със статуетки и грамоти от директора на пловдивската пожарна.

„Останах безмълвен, тъй като много ме трогнаха. Теза малки герои, които са за мен големи, големи постъпиха както трябва да постъпи всеки един гражданин. Навременно хванат пожар може да се гаси с чаша вода след това и тонове няма да стигнат”, посочва комисар Георги Мангараков, директор на РДПБЗН- Пловдив.

„Всички ние се гордеем с  тях. Тяхната постъпка е пример за връстниците им и за всички нас”, заяви кметът на селото.

„Сигурно като порасна ще стана или полицай или пожарникар, защото тази професия е героична и е много приятно да помагаш на други хора”, заяви Димитър Георгиев, едно от децата, гасили пожара.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.