Огънят бушуваше край селата Лесичово и Калугерово

Трети ден продължава борбата с пожара в Пазарджишко. Той беше локализиран, но не е напълно потушен. Разпалено е ново огнище във вътрешността. Огънят бушува край селата Лесичово и Калугерово.

Тази сутрин в гасенето се включиха два вертолета - „Кугър” и Ми-17. Стотици тонове вода бяха излети от високо в опит за потушаване на стихията. 10 огнеборци с два противопожарни автомобила ще останат дежурни през нощта. 

Цяла нощ пожарникари и горски служители са се борили огънят да не прехвърли разораните вчера просеки и пламъците да не тръгнат към близкото село Лесичово.

Военен хеликоптер се включи в гасенето на пожара между две пазарджишки села (ВИДЕО)

Няколкостотин души - служители на горските стопанства, пожарникари и доброволци, са били на терен през цялото време, включително и през нощта. Пожарникарски екипи са пристигнали от Пазарджик, Панагюрище, Белово, Септември, Пещера, а доброволците са били от Брацигово, Белово, Пещера, Хисаря, Ихтиман, на които жителите на двете села благодарят, подчерта Стоянов.

"Нощта премина сравнително спокойно. За съжаление, две от огнищата се активизираха и в момента имаме три действащи. Работим по локализирането на едно с противопожарен автомобил. За другите две огнища ползваме хеликоптера и жива сила, която само пеша може да стигне до мястото", заяви комисар Ангел Ангелов, директор на РД ПБЗН-Пазарджик. 

Тежка верижна техника през нощта е направила просеки по склоновете на баира, за да пресече пътя на огъня към селата. Според Веселина Милкова, зам.-кмет на Община Лесичово, хората са притеснени, вълнуват се, звънят постоянно, идват на място и помагат.

Над 20 пожарникари и 40 горски служители сутринта се изкачиха в гората, за да потушават тлеещите огнища. Над 1 000 декара иглолистна гора е погълнала огнената стихия. Местните жители са убедени, че пожарът е умишлен.

Гората, в която избухна пожарът, е държавна собственост. Ще са нужни години, за да бъде възстановена, уточниха от Земеделското министерство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.