Новината потвърди американския президент Джо Байдън

Лидерът на терористичната мрежа "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е бил убит в Афганистан при американски удар с дрон. Новината потвърди и президентът Джо Байдън. Това е най-големият удар срещу "Ал Кайда" след убийството на основателя ѝ Осама бин Ладен през 2011 г. Операцията е проведена от ЦРУ в афганистанската столица Кабул в неделя. 

Зауахири се е намирал на балкона на убежище, когато дронът изстрелял две ракети по него. На мястото са били и други членове на семейството, но те са невредими.  Говорител на управляващите талибани потвърди, че в Афганистан е бил нанесен удар с дронове и го осъди, наричайки случилото се "нарушение на международните принципи".

"Скъпи сънародници, по мое указание САЩ извършиха въздушен удар в Кабул, при който беше  убит емирът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири. Правосъдието е раздадено и този терористичен лидер вече го няма. Колкото и време да отнеме, независимо къде се криете, ако сте заплаха за нашия народ, САЩ ще ви намерят и ще ви заловят. Преди седмица, след като ме уведомиха, че условията са оптимални, дадох окончателно одобрение. И мисията беше успешна. Никой от членовете на семейството му не е пострадал и няма цивилни жертви", заяви американският президент Джо Байдън.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Станимира Шикова