Той е имал и множество провинения на пътя

Водачът, забил колата си пред сградата на КАТ в Пловдив след гонка с полицаите, е бил с отнета книжка и множество провинения на пътя.

След гонка с полицията, мъж заби колата си пред сградата на КАТ-Пловдив (ВИДЕО)

Припомняме, че до случката, разиграла се във вторник следобед, се стигна, след като мъжът отишъл в КАТ-Пловдив да регистрира автомобила си. Докато обработвали документите му, полицаите забелязали, че той е във видимо неадекватно състояние. Поканили го да го тестват, но той отказал, качил се на колата си и опитал да избяга в посока близкия пазар.

„Изпаднал е в паника. Върнал се е обратно в КАТ. Карал е много бързо. Минал е през хората, през каналите, става гонка, преследване. В чакалнята, в която чакат всички хора да регистрират автомобилите си, имаше и малки деца. Беше пълно, имаше много хора. Човекът мина с 300 покрай тях”, каза Александра Апостолова - регистратор в КАТ-Пловдив.

По чудо нито един от намиращите се в чакалнята не е пострадал. В халето автомобилът се блъска в бетонна стенна, но не спира. „Беше страшно. Караше в насрещното движение”, коментира Калин Илиев - технически експерт КАТ- Пловдив.

Пред сградата на КАТ униформените блокират изходите и препречват пътя му. Той се заключва в колата. Бута няколко бетонни саксии и се качва върху кош за боклук.

„Чу се сблъсък в камъка и спирачки. Шофьорът беше в колата. Полицаят взе един камък, за да счупи стъклото, за да може да изкара шофьора. Изкараха го долу на земята и го арестуваха”, разказа Ваня Димитрова, която е била очевидец на случилото се.

Пробата му за алкохол била отрицателна, но тестът за наркотици отчел амфетамини.

От прокуратурата в Пловдив дадоха подробности по случая. Оказва се, че 49-годишният мъж е бил в КАТ, за да поднови регистрационните си номера, свалени след друго неговото провинение през януари. Първото му регистрирано нарушение от е 2019 г., когато е заловен да шофира под влиянието на алкохол и без книжка. На 1 януари 2022 г. тя е отнета за срок от 1 година, след като отново е заловен да шофира под влиянието на алкохол. Мъжът е осъден и изтърпява изпитателен срок на "лишаване от свобода 6 месеца". Когато този срок на регистрация изтича, той отива в КАТ да поднови регистрационните табели. Те са сложени, но след въпросния инцидент са свалени отново.

 

“Това е много интересен водач с дълго досие като нарушител. То започва от 2001 г. До момента има 63 връчени акта и 47 фиша - от тях 25 са за превишена скорост. Вече е осъждан за шофиране в нетрезво състояние. През януари отново е заловен в София с алкохол под 1,2 промила”, каза Йордан Милушев, началник на “Пътна полиция” - Пловдив.

След инцидента във вторник мъжът сам е пожелал да бъде отведен в болнично заведение, където е дал кръв и урина. Те ще определят под влиянието на какъв наркотик е управлявал, след като полевият тест показва наличие на метамфетамин. 

До този момент мъжът е хващан да шофира два пъти под влиянието на алкохол. “Ще бъдем безкомпромисни към шофьори, които управляват под влиянието на алкохол и наркотици”, категоричен бе зам.-окръжният прокурор Атанас Илиев.

От полицията твърдят, че при ареста не са превишили правата си. „Полицаят, който извършва задържането, е действал тактически правилно. Не е застрашил живота при задържането на нарушителя и също не е употребил прекомерна физическа сила”, заяви комисар Косатдин Костов - началник „Охранителна полиция“ - Пловдив.

Предстои на мъжа да му бъдат повдигнати 3 обвинения. Освен, че го заплашват до 3 години затвор, ще излежи и остатъка от 6 месеца от условната присъда, която в момента изтърпява за шофиране под въздействието на алкохол. В петък прокуратурата ще поиска мъжът да бъде задържан за постоянно в ареста.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.