Тази седмица Ники Василковски ни отвежда на високо в най-живописната част на Рила

В рубриката "Дотам и обратно" тази седмица Ники Василковски ни отвежда на високо в най-живописната част на Рила, за да видим как изглежда България от връх Мальовица.

 

2729 метра над морето. Там, в полите на Рила тъмнее един исполин, предизвикал волята на хиляди любопитни да попият от девствената красота на планината. Символ на българския алпинизъм, връх Мальовица е привлекателен не само за катерачите. Живосписната долина, острите зъбери около нея, кристалните езера и незабравимата панорамна гледка от птичи поглед - това богатство е като магнит за всеки уважаващ себе си ценител на природната красота.

СЪВЕТ ЗА НАЧИНАЕЩИ ПЛАНИНАРИ: Как да се подготвим за разходка в Балкана (ВИДЕО)

От входа към Национален парк “Рила” до върха ни делят 6 километра. Тръгваме от скизона “Мальовица” към едноименната хижа по черен каменист път с не особено голям наклон. Под високата иглолистна гора и под музикалния съпровод на Мальовишка река, след около час спокойно ходене излизаме пред “хижа Мальовица”, в сърцето на долината в подножието на величествения връх.

1960 метра -на тази надморска височина е хижа Мальовица. Разстоянието до върха  всъщност е  около 4 километра, но пътят нагоре няма нищо общо с леката разходка до хижата. Вървим по маркирана пътека покрай реката, но камъните изискват здрави планински обувки.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Разходка из приказните дебри на Самоковището

До връха е необходимо да преодолееем няколко тераси. На една от тях е издигнат камък, напомнящ за Байно, дългогодишен хижар на Мальовица и опитен алпинист. Още по-нагоре ще видим още едно емблематично за маршрута място, където е запечатана паметта на десетки български алпинисти, оставили живота си някъде по планините.

Очарованието на долината са високите склонове от двете й страни. Алпийският пейзаж е оформен от древен ледник, довлякъл огромни канари и пръснал наоколо характерните за ледниковите улеи морени.

“ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка до тайнствената пещера Утробата

С напредването към покрива на планината, заобиколени от върховете малка Мальовица, под Мальовица пред нас блесват водите на Еленините езера. Всъщност първоначално виждаме само най-големия от трите водоема. Кристалната вода е прясно стопен сняг и лед от снежниците, някои от които почти целогодишно белеят по усойните склонове.

Легендата разказва за 17-годишна девойка, продадена на турски бей от Самоковските чорбаджии. Елена избягала от турчина и станала част от хайдушка чета, където залюбила байрактаря. Момичето обаче загърбило любовта, за да отмъсти на турския бей. Застреляла го, но била ранена и намерила смъртта си тук, на брега на езерото.

Малко преди езерото и след него нагоре е най-предизвикателната отсечка от маршрута към Мальовица. За кратко време се преодолява около 300 метра височина. Веднъж покорили стръмнината обаче, пред нас се разкрива цялата прелест на Рила. Това, което ни се набива пред погледа е Рилският манастир. Светата обител буквално белее сред зелената пелена в долината.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка до планина Руй (ВИДЕО)

Оттук до върха ни делят 30 минути ходене без особен наклон. Минава се покрай жалоните от зимната маркировка, забити в камъните. Малко след това вече сме на самия връх, на ръба на 125-метровата почти отвесна стена към бездната.

С поглед към едноименната хижа, вдясно от нас блестят трите Еленини езера. Пред нас в ниското са трите Мальовишки езера, а отляво се виждат и Урдините езера. Впечатляващата панорама се допълва от Еленин връх, Малка Мальовица, Орловец, Двуглав, стърчащи сред морето от възвишения в алпийската част на Рила.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.