ООН отхвърли руските обвинения, че пречи на визита на ядрени експерти

Кризата около украинската Запорожка Атомна централна са обсъдили в телефонен разговор генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и руският министър на отбраната Сергей Шойгу. ООН отхвърля руските обвинения, че пречи на визита на ядрени експерти. От световната организация настояват, че за да се осъществи инспекция в електроцентралата трябва да има споразумение с Русия и Украйна.

Русия предлага временно спиране на огъня около АЕЦ "Запорожие"

В момента има разногласия по редица въпроси, включително за маршрута, по който да минат международните инспектори. Москва отхвърля призивите, руските сили да се изтеглят от обекта. А президентът Зеленски призова света да предотвратиевентуалния инцидент

„Русия не спира да изнудва с действията в Запорожката АЕЦ. Продължава провокативният обстрел на територията й. Под прикритието на централата, окупаторите обстрелват близките градове и населени места. Руските военни крият боеприпаси и оборудване в самите съоръжения на станцията. Всеки инцидент с радиация в Запорожката атомна електроцентрала може да бъде удар за страните от Европейския съюз, Турция, Грузия. Всичко зависи само от посоката и силата на вятъра. И ако сега на света му липсва силата и решимостта да защити една ядрена централа, това означава, че губи пред терористите и се поддава на ядрено изнудване”, заяви той.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.