Вижте техните истории

Защо тази година се оказа една от най-трагичните за хората по пътищата на страната? Този въпрос си задават жертви на катастрофи от последните дни и месеци. Разказваме за едни хора, които ни потърсиха с идеята да дадат гласност на техните истории, които не са видели бял свят. Става въпрос за доста тежки инциденти. Общото при тези истории е, че участват тежкотоварни автомобили. И двете катастрофи са от Плевенско. В първата потърпевш е Стилиян Любенов от село Рибен. На 4 юли, на пътя Русе-София, автомобилът му, с 4 души вътре, е ударен от тир. Шофьорът не камиона не е могъл да обясни защо е навлязъл в неговото платно.

„При разминаване софийски тир ми навлезе в платното. Аз отбивам вдясно колата, той се дърпа обратно, но ме удря с ремаркето”, разказва Стилян Любенов.

Сръбски автобус с деца катастрофира на „Тракия”, има много ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Младият мъж, който бил с детето си и бременна в осмият месец жена, е най-тежко пострадал.

„Имах фрактура на глезена. Направиха ми операция. Баща ми беше със счупени ребра”, споделя мъжът.

На косъм от смъртта се оказва и семейството на Мирослава Стоянова от плевенско село Глава. С мъжа й и двете деца се връщат от море на 11 август. Пътуват по пътя Русе – Плевен, когато тир ги изтласква от платното.

„Усети се, че ни е закачил, зави надясно и удря друга кола отпред, заби я в мантинелата и продължи, без да намали. Не спря, за да види има ли пострадали", разказа жената.

От тира все още няма следа. Проблемът с чуждестранни тирове и автобуси най-ясно е изразен във великотърновското село Поликраище, откъдето минава целият трансконтинентален трафик между Истанбул и Букурещ.

Първоначално, за честите инциденти в Поликраище беше обвинена лошата пътна настилка, но поставени камери за наблюдение показват друго. Видеа, направени преди няколко дни в селото, показват шофьори, превишаващи позволената скорост. След множеството сигнали, от АПИ и общината сложиха изкуствени неравности. Кога глоби от стационарни и подвижни камери ще бъдат връчвани на чужди граждани по българските митници още в същия ден, както е в съседните ни страни? От години МВР няма еднозначен и категоричен отговор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.