За една година са заведени над 3 хиляди дела от жени-жертви на насилие

Драстичен скок на случаите на домашно насилие у нас. За това сигнализират от Фондация “Анимус”. За една година са заведени над 3 хиляди дела от жени-жертви на насилие, допълват от организацията.

По последни данни, от началото на 2020 е имало над 3000  дела по Закона за домашно насилие. Една от причините за този ръст се оказва пандемията и наложения затворен начин на живот. Освен повече, случаите на насилие стават и все по-жестоки.

Задържаха мъж от Габрово, пребил до смърт партньорката си

“Има увеличаване на убийства на жени. Има увеличаване и на жестокостта, и начините на насилие. Наблюдаваме все по-ожесточен начин на насилиетоЮ, обясни Надежда Стойчева от фондация “Анимус”.

Според юристи, за да има положителна развръзка, трябва да се действа бързо.

Военният от Стара Загора биел жена си вкъщи и на работното й място

На този фон в столицата се открива се първата правна клиника у нас в помощ.

“100 жени ще имат възможност напълно безплатно да получат адвокатска помощ и да водят дела от висококвалифицирани адвокати по Закон за защита от домашно насилие. Да имат възможност веднага да бъдат консултирани за издаване на ограничителна заповед и предприемане на мерки за защита”, обясни Георги Георгиев, председател на СОС.

Освен правна помощ в столицата ще заработи и ново защитено жилище за жени пострадали от насилие, което ще могат да ползват жени не само от София, а и от цялата страна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.