Венци и цветя бяха положени пред Паметника на Независимостта

В София венци и цветя бяха положени пред Паметника на Независимостта. Пред Президентството имаше и почетна смяна на караула.

Преди 114 години Независимостта на България е обявена с тържествени маршове. „Като чух „Бдинци, лъвове, титани” преди малко се просълзих. Мисля, че моите сълзи в очите показват най-добре какво е този празник за мен”, споделя Фьодор Петков. Той се опитва да предаде тази емоция и на своята внучка Аделина.

114 години независима България! (ВИДЕО+СНИМКИ)

Каузата на Иванка Димитрова, чиито правнуци не са редом с нея на празника, е да помогне за това младите да продължат традициите. „Българите трябва да останат българи, където и да се намират по света - да обичат България, да бъдат честни, почтени”, казва тя.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова благодари на всички хора, които дойдоха на площада, за да отбележат годишнината. „И днес ние трябва да останем смели, мъдри, с много ясни и смели послания, с много ясни ценности”, каза столичният кмет.

С военни почести Враца отбелязва 22 септември

След поднасянето на венци пред Паметника на Независимостта, точно в 12 часа беше извършена тържествена смяна на почетния караул пред Президентството. След края на официалните чествания, група ученици от София оставиха цвете и си направиха селфи пред Паметника на Независимостта, за да бъдат пример за връстниците си. „Не е нужно винаги да сме по дискотеките, по опасните места, да се качим на покрив и да направим опасно селфи – можем да си направим снимка пред този паметник”, каза Димитър Методиев, един от учениците в НПГПТО „М.В.Ломоносов”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.