Недоволството обхвана 32 града в цялата страна

Повече от 700 души са арестуваните при последната вълна от протести срещу мобилизацията в Русия. Недоволството обхвана 32 града в цялата страна. В същото време Москва одобри нови, по-тежки наказания за войниците, които не изпълняват дълга си. До десет години затвор заплашва всеки, който направи опит да се предаде, дезертира или откаже да се бие.

Путин подписа нов закон с по-строги наказания за отказ от участие във военни действия

Междувременно, в окупираните територии продължават референдумите за присъединяване към Русия. Агенция ТАСС съобщи, че руската Дума може да започне работа по законопроект за включване на четирите области във Федерацията още в четвъртък.

Пред ООН руският външен министър Сергей Лавров обяви, че ако бъдат анексирани, тези региони ще бъдат под пълната защита на Москва.

„След референдумите Русия ще уважи волята на всички тези хора, които толкова дълги години страдат от тормоза на неонацисткия режим. Цялата територия, която е вписана и ще бъде вписана в конституцията на Руската федерация, без съмнение е под пълната защита на държавата. Всички закони, доктрини, концепции и стратегии на Русия са в сила за цялата ѝ територия”, коментира той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.