Измирането на кораловите рифове засяга веригата за доставка на морска храна

Националният парк Галапагос в Еквадор тества различни методи за презасаждане на корали в опит да възстанови крехките подводни екосистеми около легендарните острови.

Измирането на кораловите рифове засяга веригата за доставка на морска храна и се счита за основна климатична повратна точка.

Експерименталният проект се управлява от рейнджъри и доброволци, с подкрепата на Galapagos Conservancy, в залив на остров Санта Круз.

От 2020 г. се правят тестове, за да се разбере как коралите се възпроизвеждат, когато се поставят върху различни повърхности като тухли, цимент или вързани заедно и нанизани върху метални рамки.

Рейнджърите казват, че районът около разсадника има подобрения в наличието на корали, с появата на нови риби и безгръбначни. Климатичните събития, свързани с феномена Ел Ниньо - който повишава температурата на морето около Галапагос - тласнаха коралите в архипелага почти до изчезване.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Reuters