За първи път в историята жена застава начело на страната

Убедителна победа за крайнодясната партия „Италиански братя" на Джорджия Мелони на парламентарния вот в Италия. Така политическата сила ще сформира най-дясното правителство, което страната е имала от Втората световна война насам. Очаква се Мелони, да стане първата жена министър-председател на страната.

Според резултатите общият резултат на дясно-центристката коалиция е 44%. 

Ляво-центристката коалиция, начело с „Демократическата партия”, пък получава значително по-малко гласове - между 25 и 30%.

Партията „Италиански братя" на Джорджия Мелони е сравнително нова на италианската политическа сцена. Мелони беше най-младият министър на Италия в едно от правителствата на Силвио Берлускони преди години. Едва 30-годишна тя пое министерството на младежта. Тя има политическа кариера и политическа активност още от младежките си години.

След изборната победа, първите  думи на бъдещия първи премиер-жена на Италия звучаха така:  

„Със сигурност за много хора това е нощ на гордост, със сигурност е нощ на разплата, със сигурност е нощ на сълзи, прегръдки, мечти и спомени. Важно е да разберем, че ако бъдем призовани да ръководим тази страна, ще го направим за всички. Ще го направим за всички италианци, ще го направим с цел да обединим този народ, да подчертаем това, което го обединява, а не това, което го разделя”, заяви Джорджа Мелони.

Разделени обаче остават италианците в реакциите си за бъдещото управление на страната. Същевременно Западът гледа внимателно какво се случва на Апенините. Италия е основател на Европейския съюз и член на НАТО, а реториката на Мелони по отношение на Евросъюза я сближава с унгарския националистически лидер Виктор Орбан.

Италиански младоженци започнаха семейния си живот с пътуване до избирателната секция (ВИДЕО)

Мелони неведнъж е отхвърляла обвиненията, че партията й е носталгично настроена към фашисткото минало на страната. А подкрепата й за НАТО и западните санкции срещу Москва донякъде успокояват Евросъюза, че Италия ще се придържа към общите ценности на общността.

„Ще изградим солидно, сплотено правителство със силен обществен мандат, което ще остане на власт в продължение на пет години, независимо дали това се харесва на левицата, или не”, заяви Мелони.

Този вот ще остане в историята на Италия и с още нещо - като изборите с най-ниска активност – едва 64%. Апатията на едни не попречи на други да гласуват в най-важния ден от живота си. Младоженци се отбиха първо в избирателната секция, преди да отпътуват за сватбеното си пътешествие.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.