Голяма част от хората избраха да дадат своя вот чрез декларации

Рекорден брой избирателни секции, заявления и наблюдатели при гласуването на сънародниците ни в Турция.  Изборният ден в Чорлу - градът с над 60 хиляди български изселници започна със скандал. Причината – голяма част от хората избраха да дадат своя вот чрез декларации. За целта имаше отделно помещение, в което над 20 доброволци помагаха за попълването на документите. Направи впечатление, че немалка част от гласоподавателите изпитваха затруднения да ползват машината за гласуване. Денят приключи и със скандал, заради снимане с телефон в секцията.

Наред с острите реплики, денят на вота в Чорлу беше белязан и от сигнали за нарушения. Най-честите за говорене на турски в секциите, и помощ от страна на членовете на комисиите по време на гласуване.

„Това са български избиратели, срещат затруднения. Очевидно не са си свършили работата тези, които трябва за да ги образоват как се гласува с машини. Бави се процесът, блокират машините”, обясни наблюдателят Теодора Върбанова.

 

 

Това обаче не попречи на всички желаещи да стигнат до урните. Някои с нетърпение чакаха реда с и още преди да отворят секциите. И с очаквания от бъдещите 240.

Сред първите достигнали до урните бяха Фария и Назиф. До момента не са пропускали български избори, а вотът си дават за по-добро бъдеще.

Минута преди 8 дойде и последният избирател – шофьорът Мирослав.  „В 18:50 часа бях на границата. Бързах да дойда. Гласувам, защото искам по-бързо да се минава през границата”, сподели той.

А след Мирослав дойде и краят на изборния ден.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.