Съоръжението е построено в Китай

Висящ мост в югозападната китайска провинция Юнан е най-дългият в света.

Съоръжението играе значителна роля за улесняване на транспорта и подобряване на поминъка на хората, живеещи в планинските села.

Разположен в долина над река Джинша, нагоре по течението на река Яндзъ, планинският висящ мост има обща дължина от 1681 метра.

Изгоря най-дългият дървен мост в Китай (ВИДЕО+СНИМКИ)

Река Джинша извира от планината Тангула над 5000 метра над морското равнище. Преди мостът да бъде построен, планинският терен представляваше предизвикателство за местните жители да пътуват извън региона.

„Нашата местна икономика се основава главно на отглеждането на плодове. Преди ми отнемаше около два часа, за да транспортирам плодовете до центъра на окръга. Сега това отнема само половин час“, каза Хе Фулонг, местен фермер.Той обясни, че доходите на местните селяни са се удвоили през последните 10 години, след като в региона са построени по-добри пътища и мостове.

Трима загинаха при срутване на мост в Амазонка (ВИДЕО)

Изграждането на моста отнело три години и половина и за него са изразходвани 40 000 тона стоманени жици.

Беше много рисковано да се построи толкова дълъг мост на стотици метри над реката, разказа Джан Пинг, главен инженер на проекта.

Джан всъщност е израснал в планината, където се намира мостът. Той все още си спомня старите времена, когато са имали лоша транспортна инфраструктура и съоръжения.

Превърнаха река в Пекин в атракция и място за отдих (ВИДЕО)

"Когато бяхме млади, нямахме трактори в нашето село. Имаше само каруци, теглени от коне, за да ни откарат до центъра на окръга", каза Джан.

През последното десетилетие Китай построи и поправи близо 100 000 километра магистрали, укрепвайки регионалната свързаност в бедните райони.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.