На неформалния съвет е и президентът Румен Радев

Държавният глава е в Прага за неформален Европейски съвет. Там европейските лидери ще обсъждат дали да има ли таван на цените на природния газ, как да бъде въведен и дали да засяга целия внос. 

Европейската комисия има редица идеи - както таван на цените, така и Европейският съюз да поръчва и купува газа като една държава, подобно на ваксините срещу коронавирус. Спорове поражда и идеята на Германия да похарчи 200 милиарда евро за дотации на германските фирми. Това нарушава принципите на единния пазар.

Различните държави имат различни виждания за предложенията на Комисията. Например, няма единство как да изглежда таванът на цените и дали да е само за газа, от който се произвежда ток. Предстоят сериозни разговори и компромиси. Днес решения няма да има, защото срещата е неофициална. Но разговорите са съвсем сериозни и вероятно подготвят мерките, които ще се приемат на редовния Съвет по-късно този месец.

„Хранилищата ни за газ са 90% пълни и това е добър показател. Договорихме втечнен газ от Америка и газ по тръби от Норвегия. Насочихме и част от свръхпечалбите на компаниите в помощ на нуждаещите се. Това е първата линия на защита за нашия пазар. Сега дойде време да решим как да се справим с резките скокове на цените и манипулацията на пазара на газ от Путин. Това е разговорът за таван на цените. Къде да го наложим и по какъв начин. Вторият ни голям въпрос е единният пазар и равните условия за всички. Да няма конкуренция чрез субсидии”, заяви Урсула ФОН ДЕР Лайен, председател на Европейската комисия.

„Дискусиите за енергията ще доминира този Съвет. Трябва да свалим цената. Това е икономически въпрос, но също така въпрос на сигурност. Да, Русия играе игрички с цената на газа. Но погледнете ОПЕК и тяхното решение да намалят добива на петрол. Това е директен отговор на нашето предложение да сложим таван на цената на руския петрол. Досега пазарът на петрол беше многообразен, но в момента в който искаме да свалим цените, те веднага отрязват доставките. Това означава, че енергията отново е най-важния геостратегически проблем. Свързано е с войната, но също и с баланса на силите в света. За това ще си говорим днес”, заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.