Всичко започна на 17-ти септември след смъртта на 22-годишната Масха Амини

Мащабните протести в иран продължават вече трета седмица. Има информация, че на места властите използват бойни патрони срещу гражданите. Правозащитни организации съобщават за над 150 загинали и хиляди ранени, сред които и деца. 

Всичко започна на 17-ти септември след смъртта на 22-годишната Масха Амини. Тя беше задържана от моралната полиция за неправилно носене на хиджаб.

Техеран: Махса Амини е починала от болест, а не от побои

“Страх ме е, че това, което става в Иран, наистина е една касапница. Една касапница. Един режим, който се намира в безпътица, но няма да признае, че много широки слоеве от обществото не желаят повече теокрация”, споделя проф. Владимир Чуков, арабист и международен анализатор. 

Експерти сравняват днешните събития с ислямската революция от 1979-та година, която сваля монархията в Иран. Според тях, обаче, липсата на отявлен лидер и на икономически елемент в протестите ще попречи на това режимът да бъде сменен.

Ситуацията в страната, обаче, изглежда патова. Протестите не спират близо месец. А светът се солидаризира с тях. В последните дни в акцията се включиха и френски кинозвезди. Сред тях - Марион Котияр и Жулиет Бинош. Те отрязаха кичури от косата си в знак на подкрепа за правата на жените в Иран. 

Amnesty International: Най-малко 82 протестиращи са убити в Иран

Според Чуков, протестите няма да “прелеят” в съседните държави, заради различията между Иран и арабските страни. Междувременно, сблъсъците продължават.

“Открито заявявам - скорошните бунтове в Иран са схема на САЩ, узурпаторския фалшив Зионистки режим, наемниците им и ирански предатели в чужбина, които помагат”, каза върховният лидер на Иран - аятолах Али Хаменей.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.