„Една пета от страната ни е окупирана от Русия от десетилетия”, каза тя

От началото на войната в Украйна 400 000 руски граждани са заминали за Грузия. Това разказа за NOVA грузинската водеща и журналистка Нина Кхубутия. Голяма част от жителите на страната обаче са скептични за мигрантския поток, а много от тях се опасяват, че през границата на държавата могат спокойно да преминат и симпатизанти на Владимир Путин и войната.

Преди да се прибере в Грузия Кхубутия живее няколко години в Киев, където има и малък бизнес. Лилия Мустакова разговаря с нея няколко седмици след мобилизацията в Русия, която води до огромен поток от мигранти през руско-грузинската граница.

Каква е ситуацията на границата между Русия и Грузия сега? Какво се случва там през последните седмици?

- Откакто Русия обяви мобилизацията през септември, се образуваха огромни опашки на границата между Русия и Грузия. В един момент опашката беше дори 30 километра. Руските мигранти използват автомобили, велосипеди, скутери, дори минават и пеша. За съжаление, няма никакви регулации или ограничения над миграцията, въведени от правителството. Имаше много случаи, в които известни руски пропагандисти, поддръжници на Путин и на агресията в Украйна, бяха допуснати в страната.

Истина ли е, че граничната полиция на Грузия спира автомобили, които са маркирани със символа „Z”, или това не е вярно?

- Да, имаше доста случаи на грузинската граница, при които полицаи връщат хора, защото автомобилите им имат символа „Z” или други знаци в подкрепа на войната. Но това е била самоинициатива на дежурен полицай. Но, както казах, няма никакви ограничения, поставени от страна на правителството. В резултат, руснаците научиха за тези случаи и в социалните мрежи се напълни с чатове между тях, където се съветват взаимно да премахват тези символи, преди да минат границата.

Как реагират хората в Грузия на това движение на мигранти от Русия? Подкрепят ли, или са против това? Има ли въведени от правителството програми в помощ на преминаващите руски граждани?

- Близо 400 000 души са преминали от Русия към Грузия от началото на войната. Това е огромен брой за страна от 3,5 млн. души население. Повечето от тях остават тук, кандидатстват за жителство, регистрират бизнеси и купуват недвижимо имущество. Повечето грузинци са против това, буквално, цунами от руски мигранти. Само преди дни имаше още един протест пред парламента с искания за визов режим и ограничение в жителството и покупките на недвижимо имущество от руснаци.

Една пета от страната ни е окупирана от Русия от десетилетия. Дори сега руски войски са разположени на около 30 километра от столицата, където съм в момента. Сега виждаме пълната инвазия на Русия в нашата приятелска държава Украйна, а в същото време стотици хиляди руснаци търсят убежище в Грузия - в същата държава, която са окупирали преди. Разбира се, грузинците са бесни на Русия и подкрепят Украйна.

Каква е реакцията на властите по отношение на потока от мигранти от Русия?

- По-голямата част от населението на Грузия е прозападно и, разбира се, не е проруско. Преди няколко месеца бяха организирани няколко огромни демонстрации под надслов „Европа е нашият дом”. И грузинците показаха на целия свят, че не искаме да сме на страната на Русия, а искаме да сме заедно с Европа. След Украйна, Грузия е най-голямата жертва на руска агресия и затова правителството ни трябваше да е възможно най-вокално в подкрепа за Украйна. Вместо това, правителството тук отказа да се включи в санкциите срещу Русия, упражняват политики за успокояване и получават инструкции директно от Кремъл.

Виждаме много движения в социалните мрежи, които разпространяват дезинформация, както и много проруски страници и уебсайтове. Срещате ли такива движения и в Грузия?

- Да, разбира се. Срам ме е да кажа, но има проруски групи и тук, в Грузия. Това са политически групи и медийни платформи, които разпространяват руска пропаганда и дори оправдават руската агресия срещу Украйна. Трябва да кажа, че този тип реторика често се чува и от самото правителство понякога. Думи и аргументи, които подозрително съвпадат с реториката на Кремъл.

Какви са отношенията между Русия и Грузия в момента? Знаем, че дипломатическите отношения между двете страни бяха прекратени по време на войната през 2008 г. Каква е ситуацията сега?

- Руснаците използваха същите методи на насилие, с които в момента се среща Украйна. В някои наши региони насилието беше дори по-брутално от това в Буча и Ирпен. За съжаление, светът не разбра напълно бруталността и агресията на Русия тогава. Поне сега всички могат да видят какво трябваше да преживее малката страна Грузия, без никаква външна помощ. И е мечта на всеки грузинец да можем да си върнем контрола над окупираните ни територии. Затова победата на Украйна е толкова важна - защото това ще е победа и за Грузия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.