Ето с какво тя прикова вниманието на световните медии

Новият британски премиер Риши Сунак несъмнено пише история. Той е първият министър-председател на страната, който има азиатски произход. Но коя е жената до него и с какво тя прикова вниманието на световните медии?

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Съпругата му Акшата Мурти е дъщеря на индийския милиардер Нараяна Мурти, един от най-известните бизнесмени в родината си. Често е наричан „индийския Бил Гейтс”. Интересен факт е, че по-рано тази година стана ясно, че богата наследница не е регистриран жител на Великобритания, което означава, че не е длъжна да плаща данъци върху доходите си, придобити извън Обединеното кралство. Мурти обаче се съгласи да покрива налозите на Острова върху доходите си от целия свят.

Официално: Риши Сунак е новият премиер на Великобритания (ВИДЕО)

Семейство, в което образованието е на първо място

Въпреки огромното богатство на семейството ѝ, Мурти произхожда от по-скромни среди, пише Би Би Си.

В писмо до дъщеря си, публикувано в сборник от 2013 г., баща ѝ разказва, че е чул новината за нейното раждане в Хубли през април 1980 г. от колега, тъй като по онова време семейството не е можело да си позволи дори телефон.

"Тогава с майка ти бяхме млади и се борехме да стъпим на краката си", пише той.

Когато е само на няколко месеца, Мурти е поверена на нейните баба и дядо, тъй като родителите ѝ работели в Мумбай. Година по-късно баща ѝ Нараяна става съосновател на Infosys - компания за IT услуги, която го превръща в един от най-богатите индийци.

Двамата със съпругата му настоявали децата им да получат добро образование и да работят упорито. Г-н Мурти разказва, че в дома им не е имало телевизор, за да оставадостатъчно време за "неща като учене, четене, дискусии и срещи с приятели".

Така и става. Акшата учи икономика и френски език в частния колеж Claremont McKenna в Калифорния. Получава диплома и от колеж по мода, а после работи в Deloitte и Unilever и изкарва магистърска степен в Станфордския университет.

Именно в университета тя се запознава с бъдещия си съпруг Риши Сунак. Двойката сключва брак през 2009 г. и има две дъщери.

Кариера в модната индустрия и дял в компанията на баща ѝ за 700 млн. паунда

42-годишната наследница започва кариерата си в областта на финансите в Калифорния, преди да създаде собствена модна марка - Akshata Designs.През 2011 г. Мушди пуска и първата си колекция. Тя споделя пред Vogue India, че работи с художници в отдалечени индийски села, за да създаде своите модели, които са свързани с "автентичността, занаятчийството и опазването на богатото наследство".

Въпреки това по информация на Guardian модният ѝ бизнес се е сринал в рамките на три години.

Един от основните ѝ бизнес интереси е базираният в Лондон филиал на Catamaran Ventures, основан от г-жа Мурти и г-н Сунак през 2013 г., който инвестира в стартиращи предприятия.

В Търговския регистър Мурти е вписана и като директор на Digme Fitness, верига от фитнес зали, които през февруари тази година фалираха заради пандемията от Covid-19.

В профила ѝ в LinkedIn тя е посочена и като директор на New & Lingwood, която се занимава с продажба на висок клас мъжки облекла.

Според последния годишен доклад на компанията тя притежава 0,9% дял в компания на баща си  Infosys, който се оценява на около 700 млн. паунда.

Нейните акции в компанията станаха обект на спорове след нахлуването на Русия в Украйна, когато фирмата беше подложена на натиск да спре операциите си в Москва. Според Би Би Си през април Infosys е закрил офиса си в Русия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: / Автор: Вяра Николова