Целта е децата в по-ранна възраст да търсят начин да разрешават проблемите по ненасилствен път

Столична община започна изпълнението на проект „Бъди промяната, която искаш в света – създаване на среда в училище без агресия и за пълноценно и активно участие на младите хора в училищния и обществения живот, чрез инструментите на ненасилствената комуникация“, съобщи БТА.

В проведената пресконференция бе посочено, че учениците се интересуват как сами да се справят с агресията в училище и проблемите, които произтичат от нея. Проектът е финансиран от Програма „Европа”2022 и се изпълнява от Националната асоциация на медиаторите в партньорство с община „Лозенец”.

Побой над ученик в гимназия в Пловдив

Миглена Гунчева, ръководител на проекта, каза че медиацията е важна за овладяване на агресията в училище.

Направеното социологическо изследване включва въпроси, които засягат безопасната среда в училище, начините за овладяване на конфликти. Резултатите от проучването ще бъдат обявени на 14 ноември.

Започва национална кампания „Безопасност за децата”

Кметът на район„Лозенец” обясни, че това е втори партньорски проект с Националната асоциация на медиаторите и добави: „Радвам се, че продължаваме сътрудничеството си, тъй като сме си поставили амбициозна цел децата в по-ранна възраст да търсят начин да разрешават проблемите по ненасилствен път. Надяваме се, че нито едно усилие няма да отиде напразно. Вярвам, че всяка стъпка към придобиване на такъв опит е важно за нашето общество. Дефицитите в нашето общество се проявяват и в днешния парламент.”

Медиаторът Керачка Михаел каза, че в момента в цели класове се провежда т.нар. въвеждаща част от обучението на техниките на медиация. „Общуваме и обясняваме какво е медиацията. Вижда се, че децата разбират, мислят, включват се в провокациите от наша страна, които ги карат да мислят по въпроса.“ Учениците ще бъдат обучени в техники за медиация, към което проявиха интерес и учителите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.