„За" са гласували 95 депутати

Парламентът прие промени в Закона за висшето образование. Гласували в пленарна зала са 116 народни представители, от които 95 от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП гласуваха „за“, нито един против, а от „Възраждане“ се въздържаха. ПП и ДБ не бяха в зала, за да гласуват.

Измененията в Закона за висшето образование имат за цел да надградят настоящата политика за насърчаване на кандидат-студентите, които са лауреати в национални и международни олимпиади и са носители на метали от олимпиади в световни и европейски първенства, да могат да бъдат приемани във висши учебни заведения без приемен изпит. Целта е те да бъдат задържани в българската система на висшето образование.

МОН предлага отпадане на уверенията за студенти и докторанти

Създава се възможност научните институти да имат юридическа правоспособност, т.е. да бъдат самостоятелни юридически лица, като целта е да се създадат условия за максимална гъвкавост при структуриране и преструктуриране на институтите, да се облекчи административната им работа. Това не променя по същество структурата на научния институт, но предоставя възможност за формалното му обособяване като отделно юридическо лице с цел по-голяма оперативност и по голяма самостоятелност в дейността на института. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Габриела Винарова
Източник: БГНЕС