Коментар в студиото от политолозите доц. Стойчо Стойчев и доц. Борис Попиванов

Какви са формулите за съставяне на правителство с третия мандат? Темата коментираха в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS политолозите доц. Борис Попиванов и доц. Стойчо Стойчев.

Стойчев е на мнение, че е най-добре е изборите да бъдат по-късно през пролетта. Той не смята, че изборното законодателство е оказало влияние върху това, че не се сформира правителство. Поведението на президента показва, че вървим към избори, каза той.

Според Попиванов партиите нямат значителни разминавания за водещите проблеми в държавата, но отношенията по между им правят сформирането на правителство невъзможно. Той смята, че за пореден път преди вот се променя изборното законодателство.

„Максимумът, на който се надяваме, е правителство, което да продължи да управлява до края на зимата или до местните избори”, каза той. Въпросът е не дали ще има правителство, а има ли смисъл от такова в тази конфигурация, допълни Попиванов.

Митев: Служебното правителство прави поразия след поразия

Стойчев смята, че правителство на малцинството би приличало на кабинета "Петков" - „с всяка партия ще се договаря подкрепа, но на една обща маса няма да седнат”. Това правителство вероятно ще се реализира с третия мандат, затова Бойко Борисов няма да търси подкрепа от БСП и обратното, каза още политологът. И допълни, че Стефан Янев вероятно ще се договори за подкрепа и с ГЕБР, и с БСП.

Попиванов каза, че даването на мандат на ДПС не би било добро решение. Според него най-логичното е третият мандат да отиде при БСП.

„Ако допуснем, че предните два мандата не се реализират, има два варианта. Единият е някои от останалите пет политически сили да заяви, че има готовност с правителство и подкрепа за него и тогава би било редно президентът да даде мандата на тази палтия, която и да е тя. Другият вариант е, когато нито една от партиите не е заявила такава готовност, мандатът да се връчи на онази партия, която би предизвикала най-малко изненада. Даването на мандат на БСП не би било изненада”, каза Попиванов.

Борисов: Щом машините са „Борисовки”, значи не са лоши

Той е на мнение, че ако до първия и втория мандат не се сформират блокове, третият ще бъде формалност.

Попиванов каза, че правителство на малцинството може да е добър вариант за партиите, които го подкрепят, но не и за партията, която го излъчва, защото тя няма да може да контролира дневния ред на собственото си правителство.Нито ГЕРБ, нито ПП ще заложат на такъв избор, допълни той.

Според Стойчев президентът контролира към момента тайминга на подготовка на избори, в него е и лоста наречен трети мандат.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.