Без електричество останаха и болниците, където се извършват животоспасяващи операции

Русия рискува да предизвика ядрена катастрофа с атаките си срещу Украйна, при които три атомни електроцентрали бяха изключени от енергийната система. Това предупреди Киев.   Голяма част от територията на страната е без ток и вода, а Москва отново отрече, че обстрелва цивилна инфраструктура.

Как оцеляват хората без ток и вода в Киев

За първи път от 40 години насам, заради руските въздушни удари, три АЕЦ-а бяха изключени от енергийната система. Така 70% процента от територията на Украйна остана без ток. Тъмнината беше заснета дори от космически телескоп на НАСА. Без ток останаха и болниците, където се извършват животоспасяващи операции. „Ето как правим сърдечна операция днес. Токът спря. Хирурзите оперираме с лампи на главите си”, показа във видео сърдечният хирург д-р Борис Тодоров.

Три украински ядрени централи са изключени от електропреносната мрежа

Трите АЕЦ-а вече са включени в енергийната система, а украинският президент Володимир Зеленски обяви, че вече е започнало възстановяването на повредената от руския обстрел енергийна инфраструктура. „Във всички градове и села, които са засегнати, правим всичко възможно за хората. А окупаторите правят всичко възможно, тези хора да страдат”, каза държавният глава на Украйна.

Трите украински АЕЦ са включени отново към електропреносната мрежа

След като вчера новородено бебе загина при ракетен обстрел срещу родилно отделение във Вилянск, а трима души бяха убити в района на Киев, днес Русия отново отрече, че атакува цивилни обекти. 

Искам да подчертая, че нито една ракета не е изстреляна срещу цели в Киев. Всичките разрушения, обявени от киевския режим в града, са предизвикани от падащи ракети, изстреляни от чуждестранни и украински системи за противоракетна отбрана, разположени в жилищни райони на украинската столица”, заяви говорителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков. Говорителят на Кремъл отиде и доста по-далеч. Дмитрий Песков заяви, че украинското ръководство можело да прекрати страданието на хората като приеме руските искания.

След две десетилетия прекъсване Русия отново започва производството на „Москвич” в завода край Москва, от който заради санкциите се изтегли френският производител „Рено”. Дизайнът на колата ще бъде китайски и няма да има нищо общо с този от съветско време, обяви производителят.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.