Това реши правителството

Отпада изискването за поставяне на холограмен стикер на дипломите за завършена образователно-квалификационна степен на висше образование. Това реши правителството, като прие промени в Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища. Основната причина за отпадане на това изискване е наложената от практиката промяна във функцията на холограмния стикер.

Още близо 700 хил. лв. за деца без място в детската градина

Първоначалната идея за стикера е чрез него да се удостовери истинността на дипломите. С развитието на цифровите технологии през годините са разработени и въведени други механизми за контрол, които служат като подходящ механизъм за проверка и удостоверяване на автентичността им.

Регистрите за висше образование вече са оптимизирани. Предстои и въвеждането на изцяло нова функционалност на регистъра на всички действащи, прекъснали и завършили студенти и докторанти, по степени на обучение и по професионални направления. Чрез тази реформа регистърът ще се превърне в достатъчно надежден инструмент за проверка и контрол на провежданото обучение на конкретен студент, а по този начин и за удостоверяване на истинността на издадената диплома за висше образование.

Предлаганите промени имат за цел да намалят административната и регулаторна тежест за висшите училища в България. Те са обсъдени и подкрепени от Съвета на ректорите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.