Това обявиха от пресслужбата на МС

Служебният кабинет прие постановление, с което се одобряват допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2022 г. в размер на 31 110 457 лева, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Средствата са необходими за заплащане на първата вноска по международните договори за придобиване на осем нови самолета, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили, както и за придобиване на многофункционална система за разпределение на информация - съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване.

Изтребителите F-16 за България са в процес на производство

На 25 ноември парламентът ратифицира международните договори. В началото на декември компанията производител „Локхийд Мартин“ направи изявления до медиите, в което съобщи, че е започнало сглобяването на първия български изтребител F-16. „България ще получи доказано най-съвременна система, която ще осигури десетилетия на съвместимост с НАТО“, заявяват от компанията. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА