„Продължаваме промяната“ внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на агрохранителната верига

„Продължаваме промяната“ внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на агрохранителната верига.

Контролът на качеството на храните, внасяни от трети страни, и тяхното съответствие с изискванията на европейското законодателство, са от съществено значение за здравето на гражданите, което е основен национален приоритет. Това налага законово изменение, което да гарантира, че контролът на храните, внасяни от трети страни през границата, ще се осъществява безпристрастно и в обществен интерес, единствено от органите на държавата.

Предложените промени целят граничният лабораторен контрол да може да се осъществява само от лаборатории на Българската агенция за безопасност на храните – освен в случаите на редки или нови анализи. След приемане на предложените промени само лаборатории, които са част от административната структура на БАБХ, ще могат да осъществяват контрол на границите на Република България.

БСП и ПП призоваха президента да се яви в НС, за да обясни действията на служебния кабинет

Граничният контрол е елемент от националната сигурност. Осъществяването на този контрол чрез частни лица е порочна практика, която следва да бъде пресечена. От 2012 г. контролът на най-големия ГКПП в България – „Капитан Андреево“ се осъществяваше изцяло от една частна лаборатория. Основната цел на лаборатории, оперирани от частни търговски дружества, е реализирането на печалба. Това създава риск за тяхната безпристрастност, както и предпоставки за корупция, като частният интерес на собствениците на лабораторията може да бъде поставен пред обществения. Това потенциално води до допускането на хранителни продукти, които не отговарят на нормативните изисквания за качество и представляват опасност за живота и здравето на гражданите, час от общия пазар на страните от ЕС.

Според ПП въпрос от първостепенна важност за националната сигурност на страната е контролът в общия случай да се осъществява само от държавата. Тази необходимост е осъзната и от Министерския съвет, който прие, че част от помещенията на БАБХ на ГКПП „Капитан Андреево“ представляват обект на националната сигурност.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС