Парите са предназначени за четири национални програми

Служебното правителство отпусна 1 991 433 лв. по бюджетите на общините за 2022 г. за осигуряване на дейности по четири национални програми за развитие на образованието. Това информират от Министерството на образованието и науката в своята фейсбук страница.

Средства са отпуснати по програмата “Мотивирани учители и квалификация” за обучение на новоназначени учители и за подготовка на педагогически специалисти за включването им в образователно-възпитателния процес в училища, в които преобладават деца от уязвими групи. Националната програма "Мотивирани учители" финансира подготовката на педагози от 2019 г. Целта ѝ е да се преодолеят кадровите дефицити в образователната система, където се търсят квалифицирани учители предимно по природни науки, английски език, информационни технологии, начални учители, ресурсни учители.

Предвидени са пари и за финансиране на партньорства между български училища и неделни училища зад граница в рамките на НП “Роден език и култура зад граница”, както и за профилактика на педагогическите специалисти и за рехабилитация. За подкрепа на образователните медиатори и социалните работници се дават 1 863 726 лв.

Допълнителни средства в размер на 79 572 лв. са предназначени за финансиране на институции, които са включени в актуализираните списъци на защитени детски градини и училища. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Цветина Петрова