Коментар на международния редактор на NOVA Александрина Аврамова

2022-ра година ще бъде запомнена със започването на най-големия военен конфликт след Втората световна война - войната в Украйна. Имаше много сигнали, че се готви такава руска инвазия. Беше обявена тридневна специална операция, в която Русия смяташе, че ще превземе Киев, но вече 300 дни войната продължава. Това заяви международният редактор на NOVA Александрина Аврамова за "Твоят ден".

Разруха, безводие и страх в Купянск след оттеглянето на руските войски

По думите ѝ мненията за това какво можем да очакваме от войната са различни. "Експертите смятат, че Русия ще използва като оръжие зимата и ще се опита да направи по-мащабна офанзива с Беларус. Конфликти от този тип имат активна фаза с продължителност 15 до 18 месеца. Краят не се очаква скоро. Неочаквана беше успешната съпротива на украинските войски", заяви тя.

Според нея руската икономика е сериозно засегната от санкциите срещу нея. "Цивилното население страда от ударите по енергийната инфраструктура. Отдалечила се е много възможността за решаване на конфликта чрез дипломация. Една от точките, които разделят, Русия и Украйна, е Крим. В момента няма никакво място за преговори, няма въз основа на какво да са те. Единственото общо нещо беше зърнената сделка", обобщи Аврамова.

Другото събитие, което разтърси света, беше смъртта на английската кралица. "Елизабет II почина на преклонна възраст, но бяхме изненадани, защото тя беше истинска епоха. Много от живите хора по света не познават друг британски монарх", подчерта журналистът.

Световното първенство и титлата на Аржентина пък са достоен финал на международните събития на 2022 г. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.