Сиропът се продава като средство за лечение при симптоми на настинка и грип

Най-малко 19 деца са починали в Узбекистан след прием на медицински сироп, произведен от индийската фармацевтична компания "Марион байотек" (Marion Biotech), предаде Ройтерс, като се позова на узбекистанското министерство на здравеопазването.

То съобщи вчера, че 18 от 21 деца, които са приемали "Док-1 макс" (Doc-1 Max) заради остри респираторни заболявания, са починали в град Самарканд след употребата му.

Сайтът report.uz пише днес, че едногодишно дете в Кашкадаринска област също е починало, след като приемало сиропа в продължение на пет дни.

Детското шампанско може да е опасно

Сиропът се продава на уебсайта на компанията като средство за лечение при симптоми на настинка и грип, отбелязва Ройтерс.

Партида с шишенца съдържала етиленгликол, за който узбекистанското здравно министерство каза, че е отровна субстанция. Сиропът е бил внесен в Узбекистан от компанията за дистрибуция на лекарства "Кюрамакс медикъл" (Quramax Medical), се уточнява в изявлението, публикувано във вторник.

Сиропът е бил даван на децата вкъщи без лекарско предписание, било то от родителите им или по съвет на фармацевти, а дозировката е надвишавала допустимата за деца, обърна внимание министерството.

Засега не е ясно дали децата са приели сироп от въпросната партида или количеството над допустимата доза, или и двете, посочва Ройтерс.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА