"Разковничето на ситуацията е в парите по Плана за възстановяване и устойчивост", каза Ивайло Нойзи Цветков

"Има странна двойнственост на политическото поведение – колкото по-пишем и заявяваме тези неща, толкова по-невъзможни изглеждат. Последната една година имам чувството, че само коментират реакцията на реакцията на реакцията".

Това заяви журналистът Калина Влайкова в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS в коментар на актуалната политическа обстановка и невъзможността да се състави редовно правителство.

Според нея има три момента, заради които се „тупа топката” сега. „Единият е в сферата на психологията – всички имаме доброто желание, но няма да стане на твоята. „Няма да стане на твоето” го има със сигурност. Прагматичните моменти са местните избори, които наближават. Политическите сили… те си употребяват силите за предизборна кампания, а някой друг- на „Дондуков”, носи отговорността”, каза Влайкова.

„Ужасно много неща се случват в енергетиката – от началото на кампанията бе темата енергетика, а темата „Македония” бе за украса. Сключват се споразумения, има го и „Джеймкорп”, обобщи журналистът.

Добрев: България плаща 15 пъти по-скъп газ

В студиото бе и културният антрополог Ивайло Нойзи Цветков, според когото не бива да бъдем особени оптимисти. „В момента нещата вървят сякаш през т.нар. негативен подбор. Всеки се опитва той да не е виновният за това, да няма политически конструкт”, каза Цветков.

Той заговори за конституционни промени, защото в тази ситуация президентът връчва мандат на служебен кабинет. „Поради това, че Конституцията му връчва този джакпот – да управлява самостоятелно президента, евентуално трябва да помислим за конституционна промяна. Тази система не работи и се съсредоточава твърде много власт в ръцете на един човек”, каза Цветков.

Според него разковничето за сегашната ситуация е някъде в парите, които се чакат в Плана за възстановяване и устойчивост и различни олиргахични интереси, изнесени на преден план чрез политическите лица. Връчването на третия мандат ще покаже какво иска президентът”, смята Ивайло Нойзи Цветков.

Още вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.