По думите на експерт по информационна сигурност сред предположенията е и кибератака, но няма доказателства, че това е причината

Американската система за въздушен контрол NOTAM (Notice to Air Missions) отказа за 2 часа вчера сутрин. Над 400 полета са били забавени в рамките на, към или от Съединените щати от 05,31 ч. 

Системата NOTAM предупреждава пилотите и другия летателен персонал за опасности или промени в съответните процедури, включително важна информация за летищните условия на излитане и кацане.

Стотици отменени полети в САЩ след срив в системите

Според експерта по информационна сигурност Любомир Тулев тя е абсолютно задължителна преди самолет да излети, защото дава известия на пилотите какво се случва по техния въздушен път. "Също така информира пилотите дали има затворени въздушни пространства или други самолети по пътя му. Тази система никога не е спирала за толкова много време - 2 часа. Тя не повлиява неблагоприятно на самолети, които вече са излетели, а спира само тези, които ще излетят", обясни той.

По думите му сред предположенията е и кибератака, но няма доказателства, че това е причината. "Дали е или не е такава атака, това трябва да е червена лампа за в бъдеще, когато системата евентуално бъде изведена за ден, не за няколко часа. Това би довело до колапс на въздушните превози. Може да е било тип атака, която е криптирала системата, за да стане неизползвама, но тя бе възстановена бързо, така че едва ли е това. Може и самата система да е била внедрена неправилно'', предположи експертът.

Според него през 2023 г. България също може да стане жертва на кибератаки. "Може да има увеличение, така че трябва да бъдем внимателни. Рансъмуер и фишинг атаки са основните заплахи", разкри Тулев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.