Според разследващите нападението е на етническа основа

Нов епизод в сложните отношения между България и Република Северна Македония. Противоречива и неясна информация от властите в западната ни съседка по случая с побоя срещу секретаря на българския клуб в Охрид Християн Пендиков.

Вчера беше съобщено, че има трима заподозряни. Днес прокуратурата в Охрид обяви, че води разследване срещу един човек. Не става ясно има ли изобщо задържан по случая. Всичко това доведе до ново напрежение в Охрид, където приятели на Християн заявиха, че се страхуват да говорят, защото се притестняват от посегателство срещу тях.

Транспортираха с "Фалкон" до София пребития секретар на българския клуб в Охрид

Нападението срещу секретаря на българския клуб е станало на метри от клуба, който се намира в центъра на Охрид. 

Според временно управляващия консул в Битоля най-вероятно няма видеозаписи от нападението.

От съобщение от прокуратурата става ясно, че Християн Пендиков е бил нападнат с думите :”Как не те е срам, че си българин” заради това според разследващите  нападението е на етническа основа. 

 

 

Органите на реда в Охрид знаят кои са извършителите. Но информация до българските власти, че има задържани - все още няма. Днес се очаква повече информация от охридската полиция.

Междувременно във ВМА продължават усилията на медицинските екипи за стабилизиране на състоянието на 23-годишния българин. 

Вчера той беше евакуиран със самолет "Фалкон" и настанен в лечебното заведение. 

Той е с множество травми - има спукан прешлен на гръбнака, счупена челюст и травми по главата. 

Нараняванията обаче не са животозастрашаващи, потвърдиха властите у нас.

Виктор Стоянов от фондация “Македония” разказа подробно за неговите травми. Той каза, че посегателството не е първата заплаха срещу него. 

 Повече гледайте във видеата.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.