Такова повишение се случва за първи път от месеци

Цените на горивата отново тръгнаха нагоре. Такова повишение се случва за първи път от месеци. След като миналият юли у нас бе въведена отстъпка от 25 ст. за литър, цената на горивото започна плавно да се понижава по всички бензиностанции – и на онези, които въведоха отстъпката, и на останалите.

Повишение на горивата в страната се забелязва от 2-3 седмици насам. В много бензиностанции ръстът е с около 3-4 стотинки за литър гориво. Проверка на NOVA показа какви са осреднените стойности в цялата страна. Литър от най-масовия бензин А95 в момента струва 2 лева и 62 стотинки. Дизелът вече е в подножието на трите лева или по-конкретно – 2,97 лева за литър. Конкретно при дизела това е поскъпване точно с 4 стотинки за последната седмица. 
При метана цената към днешна дата е 3 лева и 71 стотинки. Тук правим сравнение на месечна база и виждаме, че метанът е по-скъп с 28 стотинки.

А що се отнася до причините за по-високите цени - те се дължат на тенденциите на световните борси. Според част от експертите увеличението е минимално, а отлив от бензиностанциите - не се очаква.

Димитър Чичинов е управител на бензиностанция в Бургас. Той посочи, че увеличението е започнало в края на изминалата седмица и е средно с по 4 стотинки на литър. „Лукойл” се съобразява с пазарните цени и затова ги вдигат, цените на борсата, които са”, коментира Чичинов.

Тенденцията обаче вече започва да се обръща, успокояват от Асоциацията на българските търговци на горива.

„От понеделника тенденцията се случва наобратно и цените плавно тръгват надолу, от другата седмица, ако се задържат тези тенденции ще се върнат цените от преди десет дни”, заяви Димитър Хаджидимитров.

В дългосрочен план е трудно да се правят категорични прогнози.

„В момента търсенето е слабо, така че предполагам цените до края на февруари ще трябва да понамалеят с десетина стотинки”, заяви Димитър Хаджидимитров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.