Медиците пристигнаха в Адана в първите часове след опустошителния трус

Късно в четвъртък вечер самолетът „Спартан” прибра четиримата медици, изпратени от Военномедицинска академия в Турция. Лекарите пристигнаха в Адана в първите часове след опустошителния трус и прекараха на терен 11 дни. След 150 часа работа на терен в най- засегнатите райони, военните лекари от България се върнаха в София. Прибирайки със себе си спомени, които няма да забравят цял живот.

„Мъка, трагедия, надежда в очите на хората. Невероятно е чувството. Чакат да видят какво се случва с близките. От всички части на Турция се бяха стекли близки, които седят до руините на сградата. Молят спасителите и се надяват да излезе жив техния близък”, сподели старшина Мария Борисова, Авиомедицинска евакуация, ВМА.

Старшина Мария Борисова е първата жена лекар, която пристига от международните екипи на летището в Адана.

„За една жена е по-тежко, защото асоциира всичко със своето семейство и близки. Мъката, сълзите, болката, която хората изживяваха беше неописуема”, посочва  старшина Мария Борисова.

„Реално видяхме един апокалипсис. Целият град е унищожен. Цяла инфраструктура- болница, полиция, всичко беше унищожено”, разказва майор Цветан Станимиров, лекар-хирург, ВМА

Цялото семейство на майор Цветан Станимиров е на летище „Враждебна”, за да го посрещне.
„Щастлива съм, че е жив и здрав, че всички се прибраха живи и здрави. И че с каквато могли са помогнали”, заяви  Веселина Станимирова, съпруга на майор Станимиров

„Притесних се, че сграда може да падне върху него”, посочи Григор Станимиров, син на майор Станимиров.

През цялото време, прекарано там, ги крепи единствено надеждата, че могат да помогнат на ранените.

„Предложих им миналата събота да бъдат ротирани и те категорично отказаха. Като ще цитирам думите на д-р Станимиров: “Ние имаме още работа!” Което истински ме трогна. Аз бях сигурен, че ще откажат”, категоричен беше проф. Венцислав Мутафчийски, Началник на ВМА.

А сега Военномедицинска академия е готова да изпрати още помощ, ако е необходима.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.