BMW i Vision Dее може да говори и да променя цвета си като хамелеон

Рубриката „Ускорение” на „Дойче веле” ни разкрива най-новите тенденции в автомобилната индустрия.

Ново BMW може да говори и да променя цвета си като хамелеон. Германският производител се поставя под светлината на прожекторите с нова визия за интелигентни, силно дигитализирани коли. BMW i Vision Dее е концептуален автомобил, но технологията зад него е предназначена за масово производство.

Това е футуристичен седан от среден клас с нов, непретенциозен дизайн. Името Dee означава „дигитално емоционално изживяване”. Дигиталният акцент е плъзгачът за смесена реалност, който в комбинация с усъвършенствания дисплей на предното стъкло, предлага впечатляващо изживяване за водача.

Миналата година Sony и Honda обявиха съвместно предприятие за електрически автомобили, което ще се нарича AFEELA. Първият модел на компанията е електрически седан, който все още няма официално име. Повечето от техническите подробности все още са неизвестни. Колата обаче ще бъде оборудвана с 45 камери и сензори, разпределени отвътре и отвън. Планирано е да излезе на пазара през 2025 г.

С модела си Inception Peugeot показва как си представя модела на бъдещето. Базиран на платформата на Stellantis, STLA Large автомобилът е дълъг пет метра и висок само 1,34 м. Той разполага с 800-волтова технология с батерия от 100 kW/h, която осигурява до 800 км пробег с едно зареждане.

Докато редица производители се сбогуват с автономната мобилност за частни автомобили, германската компания ZF продължава да работи върху тях. Не обаче за отделни коли, а в по-голям мащаб – за местния обществен транспорт.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка събота от 21.25 ч. и вторник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.