Какви са и как ще бъдат нашарени?

На Велика събота в зоопарка в Бургас беше спазена традицията да бъдат боядисани яйца.

Същевременно беше изложена колекция от яйцата на почти всички видове птици в зоопарка. Това е й най-голямата подобна експозиция у нас, която ще бъде използвана с образователна цел.

В зоопарка в Бургас от ранни зори започна багренето на великденските яйца.

„Първото яйчице, което реално боядисахме ,това е токаче яйце. Токачето яйце е изключително здраво, има по-плътна черупка, има и изключителни хранителни качества. Предпочита се от дечицата, които обичат да се борят с яйца, понеже винаги остават борци”, обясни Венета Дъбова.

Всички боядисани днес яйца са от питомците в зоопарка. Техни яйца са и част от най-голямата у нас експозиция от екзотични видове яйца, която от днес може да се види в зоопарка в Бургас и която ще бъде постоянна. Сбирката съдържа близо 50 яйца от различни птици, събирани повече от 4 години. 

„Тук имаме от мини щраус наму, това е зеленото яйце, което виждаме тук. Също имаме от сокол-скитник. Имаме и яйце от бухал, от папагал ара. Но трябва да кажем, че тези яйца не са събирани от дивата природа”, каза Кръстъо Дъбов, управител на зоопарка в Бургас.

Изложбата има образователна цел - да покаже на посетителите различните видове яйца, с техните особености, а някои са изключително любопитни. Като например разликата между най-малкото и най-голямото.

„Кокошото яйце се нанася някъде около 40 пъти в африканския щраус. Около 800 пъти щраусовото яйце е по-голямо отколкото малкото яйчице от вълнистото папагалче”, обясни Дъбов.

Любопитни са и фактите около здравината на черупката на яйцата на различните видове птици.

„На токачката има много здрава черупка и е борец, който не може да бъде победен от друго яйце от кокошевите птици. Когато щраусът снесе, женската е между 150 и 170 кг. и ляга върху това яйце, за да го мъти. Представете си каква здравина трябва да има тази черупка”, обясни Дъбов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.