Американският Global Hawk за последен път е прелетял над водите на Черно море срещу кримското крайбрежие на 21 март

САЩ прекратяват напълно полетите на стратегическите си безпилотни апарати Global Hawk над Черно море след инцидента с американския дрон Reaper, показват данни на Flightradar24. Тази информация е потвърдена пред агенцията от информиран източник.

Според Flightradar24 американският Global Hawk за последен път е прелетял над водите на Черно море срещу кримското крайбрежие на 21 март. Оттогава базираните в Сицилия американски стратегически дронове не са навлизали отново във въздушното пространство над Черно море. През целия предишен период от началото на войната те са извършвали средно по 8 до 10 разузнавателни полета на месец над морето на полуострова.

По данни на Flightradar24 от 21 март до 20 април дроновете са извършили само три полета от авиобазата в Сицилия, но всички те са се състояли в границите на румънското въздушно пространство на разстояние повече от 400 км от Крим, т.е. извън обсега на радарната станция на дрона, която е в състояние да получава радарни изображения на района на максимална дистанция от 200 км.

Пентагонът разпространи кадри от инцидента с дрон над Черно море (ВИДЕО)

Последният път, когато американски стратегически дрон Global Hawk е прелетял над Черно море срещу Крим, е бил на 21 март.

След инцидента с американския безпилотен апарат Reaper, който падна във водите на Черно море на 14 март, е имало само още два полета на Global Hawk над Черно море - на 17 и 21 март - и двата на разстояние не по-близо от 140 километра от южното крайбрежие на Крим.

Според източник американското командване е сметнало по-нататъшното продължаване на полетите в района за нецелесъобразно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: БГНЕС