Властите предвиждат увеличение на видеонаблюдението в страната

2000 предупредителни съобщения са изпратени от иранската полиция до жени, засечени от видеонаблюдението, че не носят хиджаб, съобщиха ДПА и БТА, позовавайки се на вестник "Етемад".

Съобщенията са били разпратени на гражданки на провинция Западен Азербайджан, пише вестникът. Властите са наредили на 80 магазина да затворят, тъй като в тях не са били спазени правилата за носене на покривало за глава.

Иранската полиция започва репресии срещу жените без забрадки

Полицията в страната наскоро започна да следи чрез видеонаблюдение дали се спазва законът за носене на хиджаб, като за това разчита основно на крайпътни камери. Планират наблюдението да се увеличи.

След последната вълна от протести миналата есен, която хвърли Иран в най-тежката криза от десетилетия, много жени започнаха да отказват да покриват главите си, особено в по-големите градове.

Техеран често си затваряше очите за нарушаването на правилото за хиджаб, като известната нравствена полиция, която по-рано налагаше забраната с патрули, почти изчезна от улиците.

Това разгневи проправителствените духовници и политици, които сега оказват значителен натиск върху управляващите в Иран да започнат да прилагат по-мащабно строгия дрескод.

Иран разпуска моралната си полиция

Протестите из цялата страна бяха предизвикани от смъртта на Махса Амини, иранка от кюрдски произход, която почина в полицейски арест. Двадесет и две годишната жена беше арестувана за нарушаване на изискването за носене на хиджаб. Повече от 500 протестиращи бяха убити по време на демонстрациите, които последваха.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: БТА, Анелия Пенкова