Коментар на икономистите Стоян Панчев и Преслав Райков

Бюджетната рамка, както бе внесена, ми се струва единственият начин, по който можеше да подходи служебното правителство. Продължаване на политиките, както са гласувани за последно в парламента. Служебното правителство няма мандат за промяна на политиките. Хипотетично намаляване на дефицита е възможно, но на практика не. Има два варианта - рязане от капиталовите разходи и свръхпечалбата на държавните енергийни компания. Това каза за "Твоят ден" икономистът Стоян Панчев.

Според него спиране на повишаване на доходите на учителите и вдигането на данъците е непопулярно решение. "Проблем са изключенията по ДДС, които са 500 млн. Така ще се реши дали намалените ставки остават и какъв е ефектът им върху крайните цени", счита той. 

КРИЗАТА С БЮДЖЕТА: Колко голяма е дупката в хазната?

От своя страна икономистът Преслав Райков сподели, че се очертава тотално предизвестен финансов хаос. "През последните 3-4 години вървяхме насам - трудно ще се върнем към бюджетната дисциплина без съществени промени в разходите. Преди 2025 г. е имагинерно да смятаме, че ще влезем в еврозоната. Служебното правителство предложи странни и хаотични варианти на бюджет. Това подведе обществеността, а трябваше да се придържа към най-консервативния и рестриктивен бюджет. Сега може да се появи финансов министър герой, който да каже, че дефицитът от 6,4% ще стане на 3", прогнозира той. 

По думите му от външните пазари могат да се намерят приходи. "Излизането ни на пазарите ще финансира краткосрочните разходи. В държавата няма направена нито една ключова реформа. Дългът не е лош инструмент, но не го управляваме умело. Това, че ще задлъжнееш, не значи, че не може да го използваш рационално. Бюджетът няма откъде да се промени съществено и дефицитът да спадне драстично, няма да е под 5%", заяви Райков. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.