Първият германски военен самолет с евакуирани от Судан кацна в Берлин

Американската агенция за международното развитие (USAID) разположи екип от експерти за бързо реагиране, който да координира хуманитарни операции във връзка със събитията в Судан, заяви ръководителката на агенцията Саманта Пауър, цитирана от Ройтерс.

Пауър съобщи, че в началния етап от работата си екипът ще се намира в Кения, като изтъкна, че експертите работят с международната общност и с партньори, за да идентифицират приоритетите си.

"Съединените щати мобилизират помощ за народа на Судан", каза Пауър. "Сраженията между суданските въоръжени сили и Силите за бърза подкрепа отнеха живота на стотици хора и хиляди бяха ранени. За пореден път надеждите на суданците за демокрация бяха попарени. Цивилните са принудени да стоят по домовете си и нямат достъп до лекарствата, от които отчаяно се нуждаят. Застрашени са от продължителни спирания на тока и водата, както и от недостиг на храна", поясни тя.

КРИЗАТА В СУДАН: Историята на конфликта между двама генерали

Британски министри проведоха снощи извънредно заседание, посветено на кризата в Судан, предаде ДПА.

Председател на заседанието беше външният министър Джеймс Клевърли. Заседанието се проведе броени часове след като беше повдигнат въпросът защо при британската операция по евакуиране от Судан приоритет е бил даден на евакуацията на британски дипломати, а не на всички намиращи се в африканската страна британски граждани.

Клевърли предупреди, че възможностите на британското правителство да оказва помощ на британците в Судан ще са "сериозно ограничени", докато не се стигне до спиране на огъня.

Нидерландски военен самолет с евакуирани излетя рано днес от Судан за Йордания, съобщи нидерландското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

На борда на самолета има хора от различни националности, поясни министерството.

Франция и днес продължава операцията си по евакуиране на хора от Судан, съобщи френското правителство. Досега Париж е успял да евакуира 388 души.

Първият германски военен самолет с евакуирани от Судан кацна в Берлин, съобщи рано тази сутрин германското външно министерство. На борда е имало 101 германски граждани и техни роднини, както и граждани на партньорски страни, поясни германското министерство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: Божидар Захариев, БТА