Те са били проследени с помощта на сателитни изображения и прихваната радиокомуникация от руския флот

Три кораба на руския военноморски флот са били наблюдавани в Балтийско море в района на взривовете на газопровода "Северен поток" преди саботажа, който спря руския приток на газ към Европа през септември миналата година, показа разследване на четири скандинавски телевизионни оператора, съобщава Ройтерс.

Руски военноморски кораби са били проследени с помощта на сателитни изображения и прихваната радиокомуникация от руския флот, посочиха четирите ТВ оператора - датската DR, норвежката NRK, шведската SVT и финландската Yle.

Дания откри "загадъчен обект" край “Северен поток” 2 (ВИДЕО)

Властите в Дания, Швеция и Германия заявиха преди време, че експлозиите, които разкъсаха газопровода "Северен поток 1" и новоизградения газопровод "Северен поток 2", свързващи Русия и Германия през Балтийско море, са били умишлени. Но те все още не са публикували никакви констатации от съответните разследвания.

Скандинавските медии обаче установиха, че през юни и септември миналата година руските кораби са отплавали от военноморските бази в Санкт Петербург и Калининград до района североизточно от датския остров Борнхолм, където са се случили три от четирите течове от двата тръбопровода в резултат на експлозии.

Един от плавателните съдове, влекач на име SB-123, способен да изстрелва мини-подводници, е бил разположен в района на 21 и 22 септември, установиха те.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР