Те всички са от Южна Америка, от долината на Амазонка

Екзотични маймуни и сурикати са най-новите обитатели в зоопарк Бургас. Двойка златоглави лъвски тамарини, памукоглави тамарини, мармозетки и семейство сурикати ще радват посетителите на зоопарка. Това са едни от най-редките видове маймуни в света и единствени в България.

Зоопаркът в Бургас има нови екзотични обитатели (СНИМКИ)

Според управителя на зоопарка Кръстьо Дъбов се е чакало температурите да стигнат около 20 градуса, за да пуснат животните навън. "Те всички са от Южна Америка, от долината на Амазонка. Обичат топлото и влагата, което сме постигнали в къщичките им. Мармозетките са много забавни, любимци са на децата. Между 150 и 250 грама е теглото им, много са игриви. Taмаринът е силно застрашен, изчезват хабитатите им - горите, в които живеят", разкри той. 

По думите му маймунките се хранят с червейчета и ларви на насекоми. "Ние вземаме сухи кашички, с които се хранят. Задължително няколко часа след храната те употребяват природен каучук или смола от каучуково дърво, което им е необходимо за храносмилането. Почти всички тамарини са млади двойки животни. След около месец при нас пристига чисто бял тамарин, както и още два вида, които ще са изненада. Наесен предстои създаване на пустинен хабитат, където ще бъдат преместени сурикатите", обясни Дъбов.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.