Коментар на Калина Крумова и Виктор Димчев

Мария Габриел е от малкото български политици с много добър имидж. Само че да я жертваш за един мандат, който сам си заявил, че няма да бъде цял и пълен, за няколко месеца в добрия случай, е гърмене на патрон, което не мисля, че е нужно. Това каза бившият депутат Калина Крумова за "Твоят ден".

По думите ѝ договореността дали ще има или няма да има кабинет не е свързана с личността на Мария Габриел като кандидат-премиер на ГЕРБ. "Проф. Габровски беше прекрасна кандидатура, но нещата не се получиха на принципна основа. Габриел е обран, възпитан политик, който на фона на местните дрязги у нас изглежда малко дисбаланс. Целта на ГЕРБ е да спре серията от служебни кабинети на президента. Борисов подавайки ръка на ПП-ДБ, ги вкара в собствения им капан, постави ги в обяснителен режим и открои тяхната изолация. ГЕРБ си постлаха много добре", коментира тя. И допълни, че възможна конфигурация е ГЕРБ с всички без ПП и "Възраждане''.

Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер

Продуцентът Виктор Димчев смята кандидатурата на Мария Габриел за твърде демонстративна и безспорна, за да бъде отхвърлена. "Струва ми се, че точно това могат да направят в парламента. За пореден път Борисов демонстрира  политическо познание и умение да избира точните хора. Мария Габриел би била добър премиер на България, а това, че не е живяла в у нас последните години не е задължително негатив", каза той. 

Според него вероятно Радев скоро ще обяви свой политически проект по подобие на Първанов. "ДБ мълчат няколко седмици и сякаш се готвят да направят изненада в мача. Може да се окаже, че има болшинство от хора, които биха подкрепили Мария Габриел, защото ако не бъде избрана тя, отиваме на нови избори", прогнозира Димчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.