Борисов дори предложи да се търси конституционно мнозинство

Изтича срокът по първия мандат. В понеделник ГЕРБ - СДС трябва да представят попълнена папка с имена на министри пред президента Румен Радев. От Движението за права и свободи обявиха, че ще подкрепят кабинет на Мария Габриел. А лидерът на първата сила в парламента Бойко Борисов, дори предложи да се търси конституционно мнозинство.
П реди да бъде върната първата папка на президента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепи идеята на Христо Иванов за формиране на кабинет на "конституционната реформа". Според Иванов обаче това може да се случи само с втория мандат.

Още преди обяд в председателския кабинет се събраха ГЕРБ, ДПС и ИТН. След срещата номинираната за министър -председател от ГЕРБ Мария Габриел заяви,че партиите, които я подкрепят имат готовност за конституционна реформа и отправи апел към тези, които искат да се присъединят. Последва и дълъг разговор между лидерите на ГЕРБ - СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България”. Но никой от участващите в нея не каза за какво са си говорили. Проектосъставът на кабинета Габриел ще бъде обявен в понеделник.

Дни преди да изтече срокът за първия мандат ГЕРБ-СДС с нова оферта за съставяне на правителство. Борисов подкрепя идеята на Христо Иванов за конституционно правителство. 

Борисов: И конституционно правителство е вариант

„Конституционно правителство също е вариант. Промяната в Конституцията изисква поне 160 гласа. Така че в следващите няколко дни може да се направят още совалки по тази тема”, заяви Бойко Борисов.

От ПП-ДБ контрираха. „Това е наша постоянна идея от 20 години. Възможната реализация на такъв мандат е логично и очевидно, че може да бъде с втория мандат”, заяви Христо Иванов.

От ИТН вече обявиха, че ще подкрепят експертен кабинет. „Слави Трифонов  каза, че ще подкрепим експертен кабинет, така че той няма да е на ГЕРБ”, коментира Тошко Йорданов. „Христо Иванов говори за Конституция, за конституционно мнозинство, а да не говорим, че той беше председател в Комисия за промяна на Конституцията, която няма нито едно заседание. Христо Иванов говори, но е хубаво и да поработи”, заяви Йорданов.

Габриел: Благодаря за подкрепата, която получавам от ДПС и ИТН

Мандатът на ГЕРБ-СДС ще получи и гласовете на ДПС. Мустафа Карадайъ заяви, че ще подкрепят първия мандат и се отнасят много сериозно към тази тема.

А Мария Габриел благодари за подкрепата. Все още разговорът кой кои министерства би поел не бил воден. „Приоритет са хората и резултатите, които те искат да видят с едно редовно правителство. То е свързано със социално-отговорен, разумен бюджет, с това те да нямат нестабилност и несигурност по отношение на заплати и на плащания”, каза Мария Габриел.

Коментар се очаква и от БСП. Утре преди обяд левицата се събира на пленум.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.