Това стана срещу обещание за превод на сумата от 100 лв.

Екип на NOVA се сдоби с 35 верни отговора от общо 40-те въпроса в тестовата част на матурата по Български език и литература. Решението на изпитните задачи получихме по време на провеждането на изпита срещу обещание, че ще преведем 100 лева на изпращача. 

МАТУРИ ЗА ПРОДАН: Получи ли екип на NOVA верните отговори от теста по БЕЛ, докато изпитът тече?

Екипът на „Здравей, България” реши да се възползва от една от многото оферти в интернет за получаване на отговорите. В сайт за търговия с различни стоки попаднахме на жена, която предлага "услугата" срещу 100 лв. За тази сума, обясни тя, гарантирано ще получим оценка между добър 4 и много добър 5.

МОН публикува отговорите на въпросите от матурата по БЕЛ

Изпращането на отговорите започна около 30 минути след началото на зрелостния изпит и за половин час вече имахме почти цялата тестова част от матурата.

По-късно NOVA се свърза по телефона с жената, продала отговорите на матурата по БЕЛ. На въпрос, защо е продала матурата, след като това е престъпление, тя отговори: "Еми, всички го правят. Ай чао, сега". 

По-късно от МОН изпратиха позиция по случая: 

За да не се допуснат злоупотреби с информацията, касаеща държавния зрелостен изпит, той е разделен на три модула, които се изпращат по различно време в училищата, където се провеждат матурите. В случаите, когато частта от модула е с продължителност 60 или 90 минути, зрелостникът не може да излиза от изпитната зала и да се връща в нея преди приключването на съответната част.

В случаите, когато частта е с продължителност 120, 150 или 180 минути, зрелостникът може да излиза от изпитната зала и да се връща в нея след изтичане на първите 90 минути.

Зрелостникът може да напусне залата и сградата след окончателно приключване и предаване на изпитната работа, но не по-рано от края на първата част и не по-рано от 60 минути от началото на втората част. В случай че напусне сградата, не се допуска обратно в нея до края на изпитния ден.

Изпитите се провеждат при строги правила за информационна сигурност – засекретяване на материалите, генериране на изпитната комбинация в деня на провеждане на държавния зрелостен изпит в присъствието на служители на органите на реда. Работата на зрелостниците се наблюдава от над 9000 квестори в залите и чрез видеонаблюдение в РУО и центъра на МОН.

Телефоните на учениците и учителите са прибрани. Ако зрелостник преписва от хартиен носител, преписва от данни, съдържащи се в технически устройства, от работата на друг зрелостник, използва мобилен телефон или друго техническо средство за комуникация или изнася извън залата изпитни материали или информация за съдържанието им, се отстранява от изпитната зала и работата му се анулира.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.