Вероятният виновник е рядък паразит

Цял вид морски таралеж в залива Акаба е унищожен от смъртоносна епидемия, която се разпространява в Червено море.

Израелски изследователски екип от университета в Тел Авив казва, че това застрашава уникално устойчивите коралови рифове в региона и потенциално променя баланса на екосистемата.

Кораловите рифове на Египет са все по-застрашени (ВИДЕО)

Вероятният виновник е болестотворен паразит. Само за два дни морските таралежи се превръщат в скелет, като някои изплуват на брега мъртви, а други биват изядени от риби, което вероятно ускорява заразата.

„Трябва да предприемем всички възможни действия, за да се опитаме да ограничим въздействието, което тази болест оказва върху околната среда“, твърди изследователят Омри Бронстейн.

Рядък вид тюлен предизвика сензация на израелски плаж (ВИДЕО)

Преди няколко месеца Бронстейн казва, че са започнали да се появяват съобщения за смъртни случаи на морски таралежи от Гърция и Турция. Изследователите се надяват, че ще могат да създадат изолирана популация, която ще бъде върната отново в естествената си среда.

Морските таралежи играят важна роля в поддържането на баланса в екосистемата. Те се хранят с водорасли, които иначе биха блокирали слънчевата светлина и биха задушили рифовете.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.