Това означава, че могат да бъдат размразени, не е сложен окончателен край, заяви Мария Габриел

Обрат в позицията на ГЕРБ по отношение на ПП-ДБ. Партията на Бойко Борисов замрази преговорите за правителство с втората политическа сила. Това стана по време на извънредна пресконференция в централата на партията. Поводът е чутото в записите, разпространени от депутата Радостин Василев.

Мария Габриел направи уточнение - замразяването можело да означава, че могат да бъдат размразени. Не е сложен окончателен край, каза Габриел. Тя каза, че няма да поднови разговорите с ПП-ДБ, докато няма ясни отговори и гаранции по отношение на ненарушаването на закона и неполитизирането на администрацията и службите.

Борисов допълни, че ще бъдат размразени, ако ГЕРБ видят в ПП-ДБ желание за експертно правителство, за кратко време.

„Уведомих най-напред акад. Денков. Всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на републиката. Оставям настрана лъжите по отношение на личността ми, това не е проблемът. Тук може да става дума за начин на управление, в разрез с всички европейски принципи и практики”, заяви Габриел.

„Неприемливо е едно да се говори на преговори, друго навън - лъжи. Изводът е, че и вътре не могат да бъдат приети за истина. Неприемливо е и да има съмнение, че България е параван. Тя е суверенна държава. Имаме европейски и атлантически партньори, аз ги ценя. Когато отстояваш позицията си с аргументи, с прозрачност, те уважават. Решенията обаче се вземат от България. Страната не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността. Неприемливо е да се говори за политизация на администрацията”, каза още Габриел.

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ В ПАРЛАМЕНТА: Радостин Василев пусна запис, опонентите му отговориха (ОБЗОР)

„Това е нечуван подход към държавния апарат. Никога не са ми идвали такъв тип действия. Задавам си и въпроси - това ли е виждането им как се правят избори? Ако е това, българските граждани не заслужават такова отношение. Какво означава „ала-бала с президента”? Без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, не мога да участвам в каквато и да е форма. Важно е да има яснота по отношение ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния апарат и службите, ясни гаранции за спазване на правомощията на институциите. Докато няма такива, замразяваме преговорите”, каза още Габриел.

Томислав Дончев коментира, че от ГЕРБ-СДС са направили всякакви компромиси.

„Този, по чието самопризнание, е правил „ала-бала с президента”, сега ни плаши с президента. Има противоречие. Компромисът прави нещата възможни, ние направихме всякакви – втори мандат, небалансирано присъствие на втория, по-малкия, ярки политически фигури. Едно е компромис, друго е да позволиш с твоя глас да бъде инсталиран във властта войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, с кръв трябва да се подпише, че ще прави чистки - държавна администрация, служби, образование. Разбирам призива към компромис. Никакъв компромис не е да подкрепиш управление, което има за крайна цел демонтаж на републиката. Има огромна разлика между саможертва и самоубийство”, каза Дончев.

Борисов заяви, че ще направи предложение в парламента, да се закупят машини за избори от САЩ.

„След като победихме два пъти подред, с машини и без, ще направим предложение парламентът да вземе решение, за да стане незабавно и бързо, поради важността да провеждаме честни избори, да купим същите машини, които са в САЩ - приемаме, че там е най-голямата демокрация. С тях да избегнем далаверата с машинния вот – „ала-балата”. Отчита се автоматично и вечерта в 21:30 имаме резултатите. Това ще ни е предложението”, каза Борисов.

„Тръгнахме от това да направим няколко важни неща в рамките на парламента. През цялото време така сме водили разговори и нито веднъж не е бил поставян въпросът, за който и да било имунитет, нито някой да пази когото и да било. Това е абсолютна лъжа! Две години съм бил без имунитет, последните дни се сетиха нещо да правят. Приехме Закона за домашното насилие, всичките предложения на пострадалите от катастрофи са на второ четене. За седмица-две свършихме много работа. Очаква ни темата с бюджета. Така или иначе няма мнозинство, трябва да решим ще има ли бюджет, да оставим държавата в това състояние е безотговорно”, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Вчера казах, че записите не могат да ми повлияят на преговорите. Това беше преди да ги чуя. Да записваш централата на политическа партия е "Уотъргейт" - най-тежко нарушение в една демонстрация. Само че се оказа, че не е така, това е подтекст, за да се разрушат службите, стотици офицери да бъдат махнати. Във всяко стадо има черни овци, намират се виновните”, каза Борисов.

„ПП казаха, че не могат с нашия мандат. Тръгнахме от премиер за 3 месеца. От ДБ повтарят, че трябва експертно правителство, ние също. Съгласихме се да върнем нашия мандат. Вече веднъж замразихме преговорите - с нашия мандат. Нашите хора се почувстваха обидени - убедих ги, че това е добро за държавата. За две години „изчегъртахте” всичко, резултатът е хаос. Хубава, лоша, държавната администрация е такава. Колко хора в момента са в стрес? Откъде ще намерим нови? Всяка партия може да има амбиции, но ние на срещите не сме говорили за това, говорихме за петте приоритета. Предлагах Асен Василев, защото щеше да казва, че ако е бил той, дефицитът е щял да бъде 3%. Помислите ни са чисти в името на държавата. Имам тежък проблем с колегите, които не са били на преговорите. Мислех, че някакви мерзавци са ги подслушвали. Оказа се друго и то надали е краят. Не става въпрос да се извинят на Мария, тя има непоклатима репутация”, продължи Борисов.

„Отиваме искрено, честно в приоритети, отстъпваме... Как може, такъв език, такова поведение? Не го заслужаваме! Няма да допуснем политическо преследване, незаконни арести и омаскаряване. България ни е мила, но както каза Вежди Рашидов - ей, по корем легна, и те отгоре! Ако не се вразумят, тяхна работа, не им се меся. Но след дискредитирането пред евроатлантическите партньори, няма случай американец, англичанин и французин, да каже за някоя служба, че иска конкретен човек. Това дискредитиране е в полза на "Възраждане"”, коментира Борисов.

„Бихме могли с контактите и връзките на Габриел и Кючюк да съберем мнозинство в ЕП и да изпълним критериите за влизане на еврозоната и Шенген. Лошо дипломатическо възпитание е да обявяваш с кого и какво говориш. Да няма кой да ти вдигне телефона повече, да не смеят да ни напишат мейл, това постигнаха ПП с начина си на изразяване. Жалко е, защото и те имат своя потенциал. Вместо да обединим усилията си - или нашето, или държавата да заминава по дяволите. Това ни казват те. Това се казва извиване на ръцете на цяла държава”, продължи Борисов.

„Имаме много въпросителни, имаше много обиди, не само към нас. България ни е най-мила. Не са разчели защо загубиха само 6 месеца управлението. И Тошко Йорданов, и Нинова, и ДПС, но особено двете партии, управлявали с тях, казаха, че ще видим за какво става въпрос. Мислели са да заменят един параван с друг, за да безчинстват навсякъде. Искам да кажа на избирателите и на тези, които ни мразят - ГЕРБ, заедно със СДС е гарант за вас, че няма да допуснем това нещо. Преговорите ще бъдат размразени, ако видим желание за експертно правителство, с което за кратко време да прекараме България през кризата. Трети мандат не виждам как ще стане, тогава изборите са много по-честен вариант към хората”, каза Борисов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.