Това заяви централният банкер на Нидерландия Клаас Кнот

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да повиши водещите си лихвени проценти поне още два пъти с по 25 базисни пункта. Това каза централният банкер на Нидерландия и член на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Кнот, цитиран от Ройтерс. 

След думите, че пазарите са „свръхоптимистични” относно бъдещи повишения на лихвите, Кнот каза: „Мисля, че когато и да достигнем максималната стойност на лихвите, ще трябва да се задържим там за известно време”.

ЕЦБ затяга ликвидните изисквания

Думите му идват в момента, когато ЕЦБ празнува 25 години от своето създаване. Банката бе създадена през 1998 г., за да подготви въвеждането на еврото - най-голямата в историята на света смяна на парична единица.

„През последните 25 години приветствахме в еврозоната девет нови държави и така броят на членките нарасна от 11 на 20. Поехме и нови задачи, включително надзора над европейските банки. Днес еврото е втората по значимост валута в международната парична система след щатския долар", заяви Кристин Лагард.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.