Коментар на политолога проф. Румяна Коларова и социолога Елена Дариева

За да предвидим възможните варианти трябва да отчитаме три неща - реакцията на президента, начина, по който представителите на ПП обясняват записа, третото - начинът, по който ще се действа оттук нататък в процеса на преговори за правителство. Президентът има право на политическа позиция, но в този случай трябва да направи възможно формирането на редовен кабинет, а не да скача като боен петел. Това каза политологът проф. Румяна Коларова за "Твоят ден".

УПРАВЛЕНИЕ В ЗАДЪНЕНА УЛИЦА: Ще намерят ли пресечна точка партиите в 49-ия парламент?

Според нея реакцията на президента при връчването на втория мандат е била неуместна. "Това, което каза, беше прекалено егоцентрично. ГЕРБ очакват ПП да даде обяснения публично или да излезе с декларация. Основната грижа на ПП е какво ще си помислят за тях избирателите. Ако обаче не направят отстъпки пред ГЕРБ, няма да се състави правителство. Ако обаче го направят, не знам дали парламентарната им група няма да се разцепи", смята тя.

От своя страна социологът Елена Дариева посочи, че президентът е надхвърлил функциите си по Конституция. "Това да препоръчаш мандатът да бъде върнат, далеч надхвърля правомощията му. Оценката, че мандатът е "дискредитиран" опитва да бламира опитите да се сформира правителство. Радев трябва да бъде обединител. Притеснява ме моралният релативизъм, че някои са добри, други лоши. Сценариите могат да се определят като възможни или невъзможни. Нищо чудно вчерашната демонстрация на Радев да размрази отношенията между ГЕРБ и ПП", заяви тя. 

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.