Премиерът отправи призив към депутатите

Служебният премиер Гълъб Донев с призив към депутатите да започнат работа по държавния бюджет. След като депутатите така и не започнаха да разглеждат Бюджет 2023 по същество, Донев настоява да се действа бързо с второто удължаване на миналогодишния. С него обаче са внесени още две предложения. 

Още вчера стана ясно, че служебното правителство отново иска да има достъп до парите от еврофондовете и Сребърния фонд, който гарантира устойчивостта на пенсионната система. Според сметката на финансовото министерство в момента има 3,7 млрд. лв. в Сребърния фонд и още 4,6 млрд. лв. за европроекти. Идеята е с тях да се финансира текущия дефицит в хазната, а след това да се върнат. 

"Финансовата сметка на държава не може повече да стои на изчакване. Настояваме за отговорност и отношение по този въпрос от момента на съставяне на 49-ото НС", заяви Донев. 

Вчера кабинетът внесе удължаването на Бюджет 2022, след като рамката за настоящата година не може да бъде приета до 10 юни. 

"Тъй като работата по законопроектите за Държавния бюджет на Република България за 2023, на ДОО и на НЗОК се оказаха в хладилника, вчера правителството подготви и внесе в Народното събрание предложение за продължаване действието на удължителния закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г. за още 3 месеца. С продължението на продължението на бюджета ще се осигурят плащанията на държавата към хората" съобщи Донев.

От своя страна бившият социален министър Христина Христова посочи, че Сребърният фонд е с цел подкрепа на финансовата устойчивост на пенсионната система в България и страната би могла да се възползтва. Само че има едно много голямо „но” и то е сумите да се възстановят.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook